Cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată ce e mai sănătos pentru tine și copilul tău: fructele simple sau fresh-ul de fructe. În acest articol îți arătăm de ce trebuie să eviți sucul fresh și să alegi întotdeauna fructele în forma lor naturală!
Fructele conțin majoritar două monozaharide: fructoză și glucoză. Consumul moderat de fructe (2-3/saptămână) presupune un aport scăzut de fructoză, pe când într-un fresh de fructe cantitatea de fructoză este foarte mare, iar impactul asupra organismului este unul negativ.
În loc să beneficiem de vitaminele și enzimele din fructe, nu facem decât să suprasolicităm ficatul dacă le transformăm într-un fresh. Impactul metabolic al cantităților de fructe aflate sub formă de fresh se poate sumariza în:
– Suprasolicitarea ficatului
– Exces de acid uric, VLDL, trigliceride ce duc la supraponderabilitate, rezistență la insulină
– Creșterea apetitului prin dereglarea leptinei (hormonul ce dă semnalulul creierului că ești sătul)
Organsimul uman nu este făcut să poată metaboliza cantități mari de fructoză. Te întrebi de ce? Milioane de ani nu au existat storcătoare, iar fructele se găseau decât în sezonul lor. Acum fructele sunt disponibile tot anul la supermarketul de vis-a-vis de casă.
„Orice substanță poate fi medicament sau otravă în funcție de cantitate.” – Paracelsius
Cantitățile mici de fructoză sunt benefice, pe când valurile mari venite odată cu sucurile fresh au un efect metabolic negativ asupra întregului organism. Să ne imaginăm: ne-ar fi ușor să bem un fresh din 3-4 portocale, însă să le mâncăm dintr-odată, una câte una, ar fi destul de dificil.
Glucoza și fructoza se regăsesc în fructe în matricea lor naturală, alaturi de fibre, pe când sucul fresh este o bombă de fructoză. Consumul ocazional nu are impact metabolic atât de negativ, însă a începe fiecare diminieață cu un suc fresh îți poate afecta sănătatea pe termen lung și te poate predispune la obezitate, acid uric mărit, cât și rezinstență la insulină ce precede diabetul de tip 2.
Astfel, îți recomandăm să eviți sucurile fresh de fructe în alimentația ta și a copilului tău și să mănânci fructele în forma lor naturală!
Articol scris de Simona Flor Nedelcu, tehnician inginer chimist, cu specializare în:
· Nutriție “Anti-aging”
· Alergii și intoleranțe alimentare
· Nutriție pentru copii
· Nutriție pentru fertilitate
Studii citate în acest articol:
1) Coss-Bu, J. A., et al., Contribution of galactose and fructose to glucose homeostasis, Metabolism. 2009;58(8):1050-8
2) Faeh, D., et al., Effect of fructose overfeeding and fish oil administration on hepatic de novo lipogenesis and insulin sensitivity in healthy men, Diabetes. 2005;54(7):1907-13
3) Bray, G.A., et al., Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity, Am J Clin Nutr. 2004;79(4):537-43